NIDF met Logo
NIDF
NIDF-Norm
Reproductie
Verschijnselen
Software

Apparatuur

Apparatuur tests

Besprekingen en testen van camera’s en objectieven vind je op de website “CameraStuffReview” die door Ivo Freriks wordt onderhouden. Op deze website zijn meer dan 100 camera- en meer dan 300 lenstesten gepubliceerd, waarbij alle camera’s en objectieven ongeacht sensorgrootte op dezelfde wijze zijn beoordeeld.
Op de NIDF website staan alleen enkele besprekingen van nogal afwijkende objectieven, voor bijzondere effecten of speciale toepassingen.


Randapparatuur

Naast de camera en de computer gebruikt een fotograaf nog allerlei andere apparatuur. Een tekentablet als invoer werkt veel handiger dan een muis. Naast de bekende tablets van Wacom zijn er andere:


Meten!

De lichtmeting is een centraal onderdeel van de fotografie. In het begin was het een kwestie van ervaring, later kwamen er belichtingsmeters. De functie om de belichting te meten is tegenwoordig weliswaar onderdeel van elke camera, maar er is nog steeds wel iets voor te zeggen een losse belichtingsmeter te gebruiken, al was het maar omdat dat de enige manier om echt te meten hoeveel licht er is. Naast de hoeveelheid licht kan ook de kleur ervan gemeten worden. Voor beeldscherm kalibratie zijn er colorimeters, voor het maken van printerprofielen of het controleren van de kleurkwaliteit van lichtbronnen zijn fotospectrometers nodig die een analyse maken van de kleuren waaruit het licht bestaat.


Kwaliteit

We leven als fotografen in een prachtige tijd, er worden namelijk alleen maar hele goede en nog betere camera’s en objectieven gemaakt. De kwaliteitsverschillen, die er echt nog wel zijn, zijn niet zo heel belangrijk als het gaat om het fotografische resultaat. De echt belangrijke keuze is die voor het formaat van de sensor in de camera waarmee je gaat fotograferen. Die afmeting is bepalend voor je mogelijkheden om gebruik te maken van een typische eigenschap van foto’s: de scherptediepte. Daarnaast heeft die maat grote invloed op de omvang en het gewicht van je uitrusting, zeker als je met tele-objectieven wilt fotograferen bespaart een kleine sensor erg veel gewicht.


Objectieven

Voor de scherpte van je foto’s is vooral het gebruikte objectief van belang. De ontwikkelingen bij het ontwerpen en produceren ervan hebben de afgelopen jaren een flinke sprong in de kwaliteit opgeleverd. Daarbij wordt de nadruk gelegd op de meetbare eigenschappen als scherpte, vertekening en het zoveel mogelijk onderdrukken van optische afwijkingen.
Daarnaast is er een trend om objectieven te bouwen die juist niet perfect zijn maar die een spciaal effect op de opnames hebben. Hier een lijstje met besprekingen van zowel van dergelijke afwijkende objectieven als enkele op een andere manier speciale objectieven.