NIDF met Logo
NIDF
Apparatuur

IRIS LED Paneel

De opmars van LED

Ik heb nog ergens zo’n LED lampje van de allereerste generatie, het kostte nogal wat, en de hoeveelheid en kleur van het licht waren nauwelijks bruikbaar voor iets anders dan een nachtlampje. Inmiddels zijn zelfs de oranje natriumdamp lampen in mijn straat vervangen door mooi helder LED-licht en ook de meeste makers van video opnames gebruiken LED verlichting, er is een enorme keuze en de kleur van die lampen is inmiddels op een hoog niveau beland.

Het spectrum van een antieke LED lamp, de piek in het blauw is van de diode zelf die als lichtbron dient, de overige kleuren komen van een fosforiserende laag.

De Ra waarden waarvan de eerste acht samen de CRI waarde opleveren. Die is met 81 al niet veel bijzonders, maar het zijn vooral de waarden voor het Rood en het donkerblauw die heel laag zijn. Dat zijn overigens nog steeds de probleemkleuren voor LED verlichting waar het om de kleurweergave gaat.

Kunstlicht

De standaard LED verlichting voor in de woonkamer levert een kleurtemperatuur die ongeveer gelijk is aan die van het aloude kunstlicht, rond de 3000K. Dat is niet vanwege de goede kleurweergave, maar omdat we dat gewend zijn en de meeste mensen dat binnenshuis een prettige kleur vinden. De CRI waarde is dan ook laag, en wat wel opvallend is, is dat ondanks de warme kleurtoon de weergave van rood nog steeds ernstig te wensen over laat.

Bij het spectrum van deze kunstlicht LED zie je dat de piek in het blauw veel lager is terwijl de echte piek bij het oranje ligt. Echt diep rode kleuren worden nog steeds niet goed weergegeven.

De CRI waarde is met 83 niet veel zaaks, maar de kleurtemperatuur wijkt dan ook veel af van de daglicht norm.

Daglicht LED

Je kunt natuurlijk op zoek naar heel kostbare normlicht verlichting, JUST is dan het merk dat je wilt, maar voor de verlichting van je werkplek kun je ook gebruik gaan maken van moderne LED-verlichting die bedoeld is voor kantoren en werkplekken waar de kleurweergave er wel degelijk toe doet. Zo levert LEDTotaal.nl uit Kampen LED verlichting die met afmetingen van 60 x 60 cm bedoeld zijn om in systeemplafonds opgenomen te worden. Ze worden op basis van een eigen ontwerp gemaakt in China.

Ze zijn al in gebruik bij schilders, tandartsen en in kledingwinkels. Sinds kort is de vierde generatie beschikbaar waarbij de plaat die zorgt voor de egale lichtverdeling er mooi gelijk uitziet, terwijl bij eerdere versies de kegeltjes die voor de lichtverstrooiing zorgden nog wel duidelijk zichtbaar waren. Op vol vermogen heeft zo’n lichtbron een helderheid van 6000 cd/m2. Dat is tien keer zo veel als het Kaiser LED paneel dat ik gebruik voor het maken van reproducties. Maar de moderne LED’s die als lichtbron dienen kunnen perfect gedimd worden, daarmee moet het mogelijk zijn om de hoeveelheid licht op je werkplek keurig af te stemmen op de hoeveelheid licht, zo rond de 60 Lux, die wordt voorgeschreven.

In het spectrum is de blauwe piek nog steeds zichtbaar, maar de compensatie wordt geboden door een piek in het oranje-rood.

De kleurtemperatuur ligt net boven de 5000 Kelvin wat heel handig is, de CRI komt boven de 95 uit. En hoewel je kunt zien dat donkerrood en donkerblauw nog steeds ietsje achter blijven is dat niet meer echt een probleem.

NB: Waarschijnlijk is de lamp ook wel te gebruiken als lichtbron om bij het fotograferen te gebruiken. Eind augustus krijg ik hopelijk de beschikking over zo’n lamp om er uitgebreider naar te kijken.