NIDF met Logo
NIDF
Software

Photo Mechanic Plus

Photo Mechanic, informatie bij je foto's

Photo Mechanic is het favoriete programma voor fotografen die veel opnames maken en die snel willen verwerken, waarbij de snelheid waarmee het programma de thumbnails laat zien een belangrijk voordeel van het programma is. Daarnaast zijn er uitgebreide mogelijkheden om de toegevoegde bestandsinformatie, de IPTC, handig en snel in te vullen. Je moet dan wel leren werken met de 'variabelen' waarmee je bepaalde informatie vanuit de EXIF om kunt zetten in IPTC informatie. Denk bijvoorbeeld aan de tijd en datum van de opname die je in het caption veld in wilt vullen. De mogelijkheden zijn uitgebreid, dus ben je even bezig om te kijken wat er voor jou werkt.

Veel uitgebreider dan dit krijh je het niet: de IPTC, bestandsinformatie. De mogelijkheden in Photo mechanic zijn heeluitgebreid en bieden veel mogelijkheden om vaste waarden te bewaren en op andere manierne slim en snel in te vullen.

Hoe snel de vorige versie van Photo Mechanic ook thumbnails aanmaakte, het was geen 'database' waarin je op basis van toegevoegde informatie naar foto's kon zoeken. Met de nieuwe versie, Photo Mechanic Plus is daar verandering in gekomen. Naast de bestaande mooie mogelijkheden is er nu de mogelijkheid toegevoegd om een echte catalogus aan te maken waarin je kunt zoeken naar foto's. Het aanmaken van zo'n catalogus gaat redelijk snel: als je een folder met 60.000 foto's aanwijst zijn binnen twee minuten alle voorvertoningen aangemaakt. Het duurt dan nog wel bijna twee uur voordat ook alle bestandsinformatie is ingelezen waarna je naar foto's kunt zoeken. Een eerste voordeel van een catalogus binnen dit programma is dat je nu ook de submappen kunt inzien, maak je alleen contactsheets zoals het programma ze noemt, dan is dat nooit meer dan de map zelf. De foto's die in submappen zitten krijg je niet te zien. Het openen van een map vanuit de catalogus lijkt vreemd genoeg een fractie langer te duren dan het openen van een nieuwe contactsheet door het aanklikken van een andere folder. Een mogelijkheid die misschien voor sommige fotografen handig kan zijn is dat je een groot aantal catalogi aan kunt maken en dat je wel in die hele reeks catalogi in één keer kunt zoeken. Hiermee wordt het programma ook een keurig alternatief voor Lightroom, waar het in de vorige versie een echt veel sneller werkend programma was dan Bridge. Je kunt het programma uiteraard ook in combinatie met andere programma's gebruiken die zelf geen of een beperkte dan wel onhandige database hebben. Je kunt zelf kiezen wat het programma moet zijn waarmee je foto's gaat bewerken.

De linker foto is zwartwit en daar wordt ook de bijgesneden versie getoond, de tweede foto laat alleen zien hoe de uitsnede zal worden, wat op zich ook wel mooi is.

Het werken vanuit de eigen Adobe programma's zoals Lightroom en Bridge biedt wel enkele mogelijkheden die deze database mist: het is niet mogelijk om een aantal bestanden direct als lagen in één Photoshop document te openen. Ook de mogelijkheid om een RAW-bestand als 'slim-object' te openen voor de ultieme mogelijkheden bij het bewerken ontbreken. En het kopiĆ«ren van gedane aanpassingen is ook een mogelijkheid die je wel hebt binnen de Adobe software. Wanneer je een foto hebt bewerkt in de Adobe software wordt de voorvertoning, ook bij een RAW-bestand, wel aangepast. Als er alleen een crop gemaakt is zie je die als stippellijn in de complete foto. Heb je vergaande aanpassingen gedaan, met lokale aanpassingen in je RAW-bestand, dan zie je het eindresultaat, inclusief de uitsnede ook in Photo mechanic Plus wel zoals je het gemaakt hebt.

Photo Mechanic Plus is een prachtig programma, het biedt veel mogelijkheden. Of je het nodig hebt hangt af van hoe je werkt. Als het alleen om mhet snel toevoegen van IPTC en selecteren gaat is Photo Mechanic zelf voldoende lijkt me. Heeft het programma dat je gebruikt voor de foto bewerking geen handige database, en wil je die wel hebben, dan is de Plus versie zeker een aanrader.