NIDF met Logo
NIDF
Software

Photoshelter

Werken met Photoshelter

Zo nu en dan komt de vraag voorbij of het niet simpelweg mogelijk is om vanaf je eigen website klanten foto’s te laten downloaden of in een andere vorm, als afdruk bijvoorbeeld, te bestellen. Dat lijkt immers niet al te moeilijk. Maar het is een behoorlijk complex iets waar veel zaken bij komen kijken, alleen al de beveiliging van die website en de foto’s die je er op plaatst vraagt veel kennis en aandacht. En dan nog een koppeling met een betaalsysteem als je dat wilt. Het is alles bij elkaar genomen een behoorlijk ingewikkeld probleem dat veel meer kennis en andere zaken vraagt dan de meeste mensen in huis hebben. Uitbesteden is denk ik de enige zinnige oplossing.

Internet back-up

Een verwante vraag of probleem is of je ergens ‘in de cloud’, of op het internet een handige manier kunt vinden om reserve kopieën van je foto’s te bewaren, en dan natuurlijk zowel betrouwbaar als niet te duur. Daar zijn verschillende oplossingen voor. De praktijk leert wel dat ongelimiteerde opslag en een lage prijs niet altijd lang durende oplossingen zijn. Uiteindelijk moet je een oplossing zoeken waarvan je kunt denken dat de prijs een beetje redelijk is afgezet tegen de hoeveelheid informatie, foto’s in ons geval, je er neer wilt zetten. Twee beschikbare oplossingen zijn Crashplan en Backblaze.

Webwinkel

Een webwinkel voor prints is denk ik iets dat nog wel te realiseren valt omdat er dan geen download van de gekozen foto’s aan gekoppeld is, en het gebruik van foto’s zonder betaling niet aan de orde is. Je moet dan nog wel zelf het nodige doen, zoals de afdrukken (laten) maken, inlijsten en versturen. Dit los van de vraag hoe je ervoor zorgt gevonden te worden zodat je in elk geval de kosten van de service die je inkoopt, de webwinkel en het betalingssysteem, weer terugkrijgt.

Foto’s terwijl je ze naar Photoshelter verstuurd.

Alles in één

Die beide dingen kun je ook combineren als je besluit om bij het bedrijf Photoshelter een eigen account te nemen. Veel van de technische zaken als beveiliging van je foto’s, het maken van de website met de series foto’s, communicatie met klanten in een gesloten omgeving en zelfs als je dat wilt de verkoop van je foto’s kun je daar allemaal onder brengen. De hoeveelheid foto’s die je er op kunt slaan is afhankelijk van het bedrag dat je betaalt, voor € 600,- per jaar kun je er zoveel plaatsen als je wilt. Heb je bescheidenere wensen voor het aantal foto’s dan kan het ook voor minder. Daarmee wordt de back-up functie natuurlijk duidelijk minder alomvattend. De werking van het systeem is redelijk eenvoudig en overzichtelijk, handig is altijd om vooraf een beetje na te denken over wat je er wilt doen. Er zijn verschillende templates voor de vormgeving van de website waar je foto’s op getoond worden. Sommige templates bieden extra mogelijkheden, dus is het verstandig om dat eerst uit te zoeken voor je begint met het grootschalig vullen van je systeem. Je kunt er in alle gevallen gewoon een verzameling foto’s plaatsen die door iedereen bekeken kan worden. Daar kun je als je dat wilt de mogelijkheid aan koppelen dat de foto’s gekocht kunnen worden. Je kunt uit verschillende bedrijven kiezen die de prints voor je maken. Ik zag er nog geen Nederlands lab bij staan. Voor gebruik van de foto’s in publicaties heb je de mogelijkheid van ‘rights managed’ oftewel afrekenen per soort gebruik, of ‘royalty free’ met een vaste prijs, ongeacht het gebruik. Voor elke toepassing die je mogelijk wilt maken kun je zelf bedragen kiezen. Je moet de koopmogelijkheid aan foto’s koppelen. Het kopiëren van je foto’s vanaf de website zonder toestemming wordt in elk geval moeilijk gemaakt door het Photoshelter systeem.

Foto’s zoals ze op je bij Photoshelter horende website te zien kunnen zijn.

Klanten

Naast de openbare verzamelingen kun je ook onzichtbare eigen verzamelingen aanleggen, of wat misschien wel nuttiger is, verzamelingen foto’s die voor een bepaalde klant bedoeld zijn. Die kun je dan met een wachtwoord beveiligen om te zorgen dat niemand anders ze kan zien. Communicatie met de klant kan als je dat wilt via het Photoshelter systeem. Handig is dan ook dat klanten de foto’s altijd kunnen ophalen als ze ze willen gebruiken, je hoeft er zelf niet steeds mee bezig te zijn om ze weer op te sturen.

Zelfs het maken van schermafbeeldingen van je foto’s kun je onmogelijk maken.

Lightroom koppeling

Wil je het jezelf nog makkelijker maken dan is er een hulp module voor Lightroom zodat je je foto’s direkt vanuit Lightroom op je Photoshelter systeem kunt plaatsen. Uiteraard wordt de ingevulde informatie ook binnen het Photoshelter systeem gebruikt en kan er op de toegevoegde tekst in de beschrijving en de trefwoorden gezocht worden. Het is vanzelfsprekend even uitzoeken hoe het systeem werkt maar als alles ingesteld staat ziet het er zeer werkbaar uit. De goedkoopste optie is € 10,- per maand, maar dan krijg je maar 4 GB opslag. Je bent dan vrijwel aangewezen op JPEG als bestandsformaat. Voor € 25 krijg je meer opslag, maar pas bij het volle bedrag van € 45,- per maand krijg je onbeperkte opslag, waarmee het ook geen probleem meer is om je RAW-bestanden in het systeem te zetten. Bewerkte DNG bestanden worden keurig door het systeem herkend en correct weergegeven. In geval van een download kunnen die als JPEG worden geleverd, maar ik zou die omzetting toch liever in eigen hand houden.

Er zijn veel opties voor het uiterlijk van je site.