NIDF met Logo
NIDF
Software

Adobe CC updates

Voor de bezitters van een abonnement op de Adobe software horen updates er bij, ze verschijnen gewoon in het regelpaneel en kunnen zonder problemen geïnstalleerd worden.

April 2018

De laatste tijd waren ze wel zinvol, maar niet opvallend, begin april 2018 zijn er wel een paar handige aanpassingen in de software voor het verwerken van je RAW-bestanden toegevoegd. Die aanpassingen vindt je dan ook terug in zowel Lightroom Classic als in Camera RAW, en als je de cloudversie Lightroom CC gebruikt zijn de vernieuwingen ook daar te vinden. Het betreft een verplaatsing van een paar gereedschappen naar een handigere plek, en een flinke uitbreiding bij de keuze van de camera profielen.

Contrastcurve

Een probleem met de contrastcurve in Lightroom is dat het venster nogal klein is uitgevallen, na deze update is het wel wat groter geworden, maar het blijft kleiner dan je het curve venster in Photoshop zelf kunt maken en het mist de mooie optie die je bij Camera RAW hebt om punten met getallen op de gewenste aanpassing af te stemmen. Verplaatst zijn de nevelverwijdering die je nu bij de basis aanpassingen aantreft. Zinniger is het toevoegen van de camera profielen aan de basis instellingen, omdat de keuze voor zo’n profiel nu eenmaal het eerste is dat je moet doen als je een foto aan gaat passen. Het feit dat het gereedschap ergens verstopt onderaan te vinden was was dan ook een beetje vreemd. Mijn systeem is om het meetsal gebruikte profiel gewoon onderdeel te maken van mijn eigen standaard instellingen zodat het vanzelf gekozen wordt bij elke foto die je importeert.

Profielen

Twee veranderingen zijn er bij de profielen los van dat ze nu profielen heten en niet meer camera-profielen. De eerste is dat er een groot aantal profielen door Adobe aan de keuzelijsten is toegevoegd. Daaronder één met een heel laag contrast. Andere zijn wat dan ‘creatieve’ profielen worden genoemd die een eigen karakter aan de foto geven, veelal afwijkend van wat je normaal vindt. En of je dat nu creatief kunt noemen lijkt me betwistbaar. Wanneer je de profielen niet als lijst maar als grid zichtbaar maakt of in een nog grotere weergave werken ze net als de voorinstellingen in de ontwikkelmodule. Los van de kleine voorbeeldweergave wordt ook de hele foto aangepast als je muisaanwijzer boven een profiel zweeft zodat je ook aan de grote afbeeldingen het effect van je keuze kunt zien. En dan een vrolijke vertaling, er is een “liggend” en een “staand” profiel. Waarschijnlijk een computer vertaling van ‘landschap’ en ‘portret’, die beide woorden worden immers naast voor het onderwerp dat op de foto staat, ook gebruikt voor de oriëntatie. Beetje slordig, of grappig juist, het is maar hoe je het ziet.

Zwartwit omzetting

Ook anders geworden is de keuzes bij de omzetting naar zwartwit. Tot nu toe was er de op zich verwarrende optie dat je dat op twee plekken kon doen. Het was een optie bij de standaard aanpassingen die als beperking had dat je geen invloed had op de omzetting als zodanig. Het kon ook bij het onderdeel kleur/HSL/zwartwit. Daar kreeg je dan keurig de mogelijkheid om het aandeel van elk kleurbereik aan de helderheid in te stellen. Na de update gaat het anders: alleen de keuze bij de standaard aanpassingen is gebleven. Als je die kiest wordt ook meteen het cameraprofiel gewijzigd in een monochroom profiel. Zet je dat weer terug naar een kleurprofiel dan wordt ook de zwartwit omzetting ongedaan gemaakt. Na het kiezen van zwartwit of een monochroom profiel verandert het HSL/Kleur paneel in een zwartwit paneel, waar je dan weer de bijdrage van elke kleur aan het eindresultaat kunt sturen. Even wennen, maar het is wel logischer.

Hierboven staan beide opties naast elkaar, links de kleurenfoto, rechts de instellingen als je kiest voor zwartwit.