NIDF met Logo
NIDF
Software

Excire

Excire, plug-in voor Lightroom

Fotograferen is meestal leuk, maar de administratie, en in dit geval niet de financiële is dat maar zelden. Het toevoegen van informatie over waar de foto gemaakt is en wat er op staat is een vervelend klusje. Je eigen informatie, naam, adres etc. kun je automatisch aan al je foto’s toevoegen. Ik vind de kaart module in Lightroom handig om de plaats toe te voegen. Maar de beschrijving en de trefwoorden, dat blijft taai handwerk, meestal zelfs per foto uit te voeren. Voor het toevoegen van trefwoorden zijn er tegenwoordig wel hulpjes. Eén van die hulpjes is de Excire plug-in verzameling voor Lightroom. het is nadrukkelijk een hulpprogramma, er blijft nog genoeg over om zelf te doen.

Vier modules

De plug-in omvat vier modules, die je als een pakket kunt kopen of je kunt er één of twee apart kopen als die de functies bevatten waar je denkt genoeg aan te hebben. Er is een module die kan zoeken naar gelijksoortige foto’s op basis van de foto zelf, beeldherkenning dus. Dat is een module die je los zou kunnen gebruiken als dat een manier is waarop je in je archief wilt rondkijken. Dan is er een module die trefwoorden kan toewijzen aan je foto’s op basis van beeldherkenning en een tweede module die er wat op lijkt wat betreft de functionaliteit. Die module voegt ook wel trefwoorden toe, maar houdt zich enkel bezig met het zoeken naar mensen op de foto’s. Tenslotte is er de TT module die de eigen Excire trefwoorden die je alleen kunt gebruiken bij het zoeken met behulp van Excire omzet in standaard Lightroom trefwoorden zodat je er ook gewoon binnen Lightroom op kunt zoeken, en ze ook meegaan in de export van je foto’s.

Werken

De plug-in moet eerst flink aan het werk om al je foto’s door te pluizen, dat gaat op een snelle computer met ongeveer 15.000 foto’s per uur, niet iets om op te gaan zitten wachten of naar te blijven kijken, al was het alleen maar dat je er niets van ziet behalve een heel langzaam voortkruipende voortgangsbalk.

Trefwoorden

De lijst trefwoorden die de eerste module toevoegt is beperkt, maar het zijn er vooral heel veel van het soort dat je zelf niet zo snel geneigt bent in te vullen, algemene begrippen als gebouw, natuur of een overheersende kleur of structuur. Ook grote gebieden met onscherpte worden gezien en voorzien van het trefwoord ‘Bokeh’. Los van het feit dat het handig is dat dit soort woorden, in het Engels overigens, worden toegevoegd vind ik het zelf ook wel een prettig soort startpunt, het brengt je op ideeën voor nog weer andere trefwoorden die je dan zelf kunt toevoegen. Je kunt dan de plug-in gebruiken om te kijken wat er zoal te vinden is, maar handiger is het om nog wat extra tijd uit te trekken om de TT module de trefwoorden naar de Lightroom catalogus en de originele foto’s over te laten brengen. Lightroom kan een lijst laten zien van de in je foto verzameling, of een gekozen deel er van, aanwezige trefwoorden, en het zoeken kost feitelijk geen tijd.

Mensen

Deze plug-in, FA, voegt wat minder verschillende informatie toe maar ook wel nuttige. Staat er één iemand op de foto, of twee of meer, zijn het kinderen, mannen of vrouwen. Deze toewijzingen zijn niet perfect, er wordt wel eens iets verkeerd aangeduid. Maar mannen met baarden worden dan weer wel vrijwel feilloos in je catalogus gevonden, net als groepsfoto’s. Subtiel zijn de verschillen in de aanduiding van een portret: van persoon, gezicht tot portret, waarschijnlijk gebaseerd op de afmetingen van het gezicht op de foto.

Vertalen

En bij deze oude foto wordt door Excire toegevoegd: person, face, elderly, no-smile. Dat lijkt me heel handig.

Wanneer je een verzameling foto’s met hetzelfde trefwoord in het Engels hebt gevonden is het vrij eenvoudig om al die foto’s van de Nederlandse vertaling van dat trefwoord te voorzien. Maar je moet het wel zelf doen, net als het laten doorzoeken van nieuw geïmporteerde foto’s, het is niet mogelijk dat aan de importhandeling toe te voegen.

Update

Half mei 2018 is er een update verschenen, versie 1.3.2, die je de mogelijkheid geeft om in je eigen catalogus te gaan zoeken om een foto te vinden die lijkt op een foto die je ergens anders tegenkomt. Dus je ziet iets moois op het internet, en denkt, zoiets heb ik ook, dan kun je dat met behulp van de Excire plug-in nu gaan zoeken in je eigen Lightroom catalogus.

Wanneer je de plug-in via deze link besteld ontvangt het NIDF een bescheiden percentage van het aankoopbedrag.