NIDF met Logo
NIDF
NIDF-Norm
Reproductie
Verschijnselen
Apparatuur

Software voor fotografenWat staat waar op je computer?

Na de laatste update naar Lightroom was er bij een aantal mensen wat onduidelijkheid over de vraag welke bestanden nu wel en niet bewaard moeten worden. Lees verder...


Voorkeuren in de Adobe Software instellen

Wanneer je gebruik maakt van de software van Adobe bevatten die programma’s een hele serie voorkeuren. Instellingen die handig werken vind je hier.
Adobe nieuwe selectie opties

Sinds 27 oktober 2021 biedt Adobe in Camera RAW en Lightroom nieuwe selectiemogelijkheden aan om slechts een deel van je foto aan te passen.
Je leest er hier meer over


Adobe Super resolutie

Sinds maart 2021 biedt Adobe in Camera RAW de mogelijkheid om je bestanden groter te laten rekenen met behulp van kunstmatige intelligentie. Het is een uitbreiding van de verbeter optie waarbij de details in het RAW-bestand duidelijker zichtbaar worden gemaakt.
Je leest er hier meer over


Topaz AI software

Een link naar een pagina met uitleg over de speciale software van Topaz, inclusief een link naar voorbeelden en een link om de software met korting aan te schaffen.


Wat heb je nodig?

Als fotograaf heb je naast je apparatuur ook een computer en de daarop draaiende programma’s nodig. Het gaat dan om een paar taken waar je een aantal verschillende programma’s voor kunt gebruiken, of je zoekt een programma waarmee je alle dingen met je foto’s kunt doen die je nodig vindt.
Het gaat daarbij om:

Daarnaast zijn er nog verschillende ‘klusjes’ zoals het vesturen van digitale bestanden en het maken van een back-up waarvoor je waarschijnlijk ook speciale software gebruikt.


Informatie toevoegen

Vooral fotografen die snel moeten werken gebruiken een apart programma voor het kopiëren van hun foto’s vanaf de geheugenkaart naar de computer, het selecteren van hun foto’s, en het toevoegen van de gewenste IPTC-informatie. De nieuwste versie bevat ook een catalogus.

Maar al deze taken kunnen ook uitgevoerd worden met Adobe Bridge, Adobe Lightroom en nog wel de nodige andere programma’s.


Voor Lightroom bestaat er de Excire plug-in die automatisch, op basis van beeldherkenning, trefwoorden toevoegt aan je foto’s.


RAW opnames bewerken

Er is een ruime keuze aan programma’s om van de opnames die je gemaakt hebt met je digitale camera een digitale foto is een standaard bestandsformaat als TIFF of JPEG te maken. Er is de software van Adobe, de Camera RAW-plugin voor Photoshop of Lightroom die beide precies dezelfde mogelijkheden bieden, er is CaptureOne van PhaseOne, er zijn de programma’s van de camerafabrikanten zelf en er zijn nog heel veel andere programma’s. Het vergelijken van al die programma’s wat betreft de kwaliteit van het resultaat is niet eenvoudig door het enorm grote aantal instellingen dat je tot je beschikking hebt.

Meer informatie en uitleg over het werken met Capture One vindt je via de website van Paul Steunebrink.

Software, hulpjes

En je moet je foto’s laten zien en verkopen. Een aansluiting bij een foto agentschap is dan een optie, je kunt ook kijken wat je zelf kunt organiseren met een website en social media. Een systeem voor opslag en verkoop wordt geboden door het bedrijf Photoshelter.