NIDF met Logo
NIDF
NIDF-Norm
Reproductie
Apparatuur
Software

Optische en andere verschijnselen

Objectieven

We maken foto’s met een objectief dat tegenwoordig ook vaak ‘lens’ genoemd wordt, maar het is een samenstelsel van lenzen en heet daarom een objectief. De kwaliteit van die objectieven neemt nog steeds toe door de toenemende eisen die de sensoren aan hun afbeeldingskwaliteit stellen. Toch blijven er nog wel wat afbeeldingsfouten over, sommige zijn eenvoudig achteraf te corrigeren bij de beeldbewerking, voor andere beeldfouten gaat dat slechter of helemaal niet.

Digitale afwijkingen

De manier waarop de foto digitaal wordt vastgelegd kan ook leiden tot vreemde afwijkingen in foto’s. Maar zelfs die afwijkingen kunnen voor een deel gecorrigeerd worden. Een verschijnsel als Moiré kan zich voordoen door de manier waarop de sensor kleuren berekent, maar als je een beetje oplet kun je het verschijnsel ook wel gewoon om je heen zien. Die vorm ziet er wel anders uit dan wat de sensor weet te maken.

Speciale mogelijkheden

Maar de digitale camera’s bieden de gebruiker ook echt nieuwe mogelijkheden. Soms vind je die opties maar bij één merk, soms zijn het meer algemene mogelijkheden. De steeds hogere ISO-waarden die je kunt gebruiken horen in die algemene categorie waardoor toch steeds nieuwe fotografische mogelijkheden ontstaan. Datzelfde geldt voor de beeldstabilisatie die afhankelijk van het merk in de objectieven wordt ingebouwd dan wel in de camera zelf. Meer opnames samenvoegen tot één nieuw, soms zelfs RAW-bestand, is een techniek waar je soms mogelijkheden voor moet zoeken.

Details uit de printtechniek

Voor wie het leuk vindt om naar te kijken, de pagina waar deze tekst naar verwijst bevat een serie microscoopopnames van verschillene technieken waarmee foto's worden afgedrukt of gedrukt.

Zwartwit

Hoewel vrijwel alle camera’s de digitale opnames in kleur vastleggen houdt het oude ‘zwart-wit’ iets heel speciaals, een eigen manier om iets te laten zien zonder de afleiding van de kleur en met de mogelijkheid tot vergaande bewerkingen.

• Dit is het boek dat Eduard de Kam geschreven heeft over het maken en digitaal bewerken van zwartwitfoto’s.

Voor de liefhebbers biedt het bedrijf Profotonet een heel bijzondere technische optie om zwartwit foto’s af te laten drukken, de Piëzography K7 print methode.
Hier lees je er meer over.