NIDF met Logo
NIDF
Apparatuur

De Nikon D850

De Nikon D850 als gereedschap

De Nikon D850 is een gereedschapskist voor fotografen. Naast alle standaard fotografische mogelijkheden die door het grote aantal pixels op de sensor tot heel goede resultaten kunnen leiden die voor vrijwel elke toepassing bruikbaar zijn, biedt de Nikon D850 de gebruiker ook een aantal bijzondere mogelijkheden. Niet voor iedereen voor dagelijks gebruik, maar altijd handig om beschikbaar te hebben wanneer het aan de orde is.

Gevoeligheid - Ruis

Het vergroten van het aantal pixels op de sensor gaat altijd ten koste van de hoogst bruikbare gevoeligheid. Maar door het steeds beter worden van de techniek schuift die grens steeds verder omhoog waardoor ook deze 45 Mpixel camera bij minder licht nog steeds goed bruikbaar is. Hoe lager de gevoeligheid, hoe mooier, hoewel het verschil tussen ISO 100 en de allerlaagste instelling op ISO 32 slechts met moeite zichtbaar is. In het bereik van ISO 400 tot 3200 neemt de ruis toe en wordt zichtbaar. Maar de ruisonderdrukking van Lightroom weet er bij de Nikon D850 beter raad mee dan ik gewend ben. Nog hogere ISO waarden, ISO 100.000 is de technische bovengrens, leveren toenemende ruis, maar wanneer de foto’s niet echt groot gebruikt worden zijn de resultaten nog wel bruikbaar. Hier speelt ieders eigen smaak en wens met betrekking tot de zichtbaarheid van ruis een grote rol.

Omvang

De camera biedt je verschillende mogelijkheden om kleinere bestanden te krijgen, minder pixels of een uitsnede die je keurig in de zoeker te zien krijgt als je dat wilt. Hoewel de camera een professioneel werktuig is, zit hij toch vol met allerlei techniek die bedoeld is om het door de camera gemaakte JPEG-bestand zo mooi mogelijk te krijgen. Complexe automatische witbalans opties, lichtmeting en beïnvloeding van de contrastomvang, allemaal zaken die je bij opnemen in het Nikon NEF-formaat achteraf kunt regelen, maar de camera kan het ook heel behoorlijk als je haast hebt en direct moet leveren.

Scanner

Een echt uniek optie is de instelling om de Nikon D850 als ‘scanner’ in te zetten. En dan niet alleen om dia’s op te nemen, dat is een koud kunstje, maar ook om negatieven direct positief uit de camera te krijgen. Dat is voor kleurnegatief waarschijnlijk mede gebaseerd op een hoge mate van vertrouwen bij Nikon in de kwaliteit van de automatische kleuraanpassingen. En dat vertrouwen wordt niet beschaamd. De resultaten zijn zonder meer bruikbaar, hooguit een beetje contrastrijk waardoor het meestal wat zachte karakter van kleurnegatiefmateriaal niet overeind blijft. Voor kleurnegatief werkt het in elk geval veel makkelijker en sneller dan het zelf doen van die omkering. En het gaat heel snel, ook al is de instelling alleen vanuit Live-view beschikbaar wat iets trager fotografeert. En wanneer je veel wilt doen is een netvoeding wel noodzakelijk. Bij zwartwitnegatieven die een eigen keuze zijn in het menu vind ik de resultaten minder, wat op zich bij de meeste scanners ook het geval was en is. Daar kun je beter het negatief als zodanig reproduceren en het positief maken en bewerken op basis van het NEF-bestand uitvoeren voor een echt veel mooier resultaat.

Kleurnegatief, direct JPEG uit de Nikon D850.

Een zwartwit negatief levert nogal dichtgelopen zwarte partijen, en omdat het resultaat een JPEG-bestand is valt daar niets meer aan te doen.

Hetzelfde negatief, maar dan opgenomen als NEF-bestand en zelf positief gemaakt in Lightroom. Een veel beter resultaat en volledige controle over de toonschaal.

Meer opnames

Er zijn allerlei opties om de camera series te laten maken waarbij je verschillende resultaten kunt krijgen. Time-lapse kan in de camera tot video worden bewerkt, maar je kunt de opnames ook gewoon los op laten slaan om dat zelf te doen. De camera kan series van maximaal tien opnames tot één foto als NEF-bestand samenvoegen wat diverse creatieve mogelijkheden biedt.

En voor macro-opnames is het mooi dat de optie om een serie met langzaam wijzigende scherpstelling op te nemen gewoon ingebouwd is. Achteraf kunnen die opnames dan samengevoegd worden tot een afbeelding met een grotere scherptediepte dan met een foto mogelijk is, waarbij door gebruik van een grotere opening ook de maximale scherpte hoger ligt omdat de diffractie geen roet in het eten gooit, wat bij een kleine opening voor meer scherptediepte wel het geval is.

De eerste opname, de scherpte ligt links voor

De laatste opname, de scherpte rechts achter

Samengevoegd, met een serie tussen liggende opnames, meer scherptediepte.

Spiegelreflex

Het spiegelreflexsysteem schijnt een beetje een negatieve bijklank te hebben tegenwoordig, maar ik vind zo’n optische zoeker met een mooi matglas toch echt heel lekker om mee te werken. Voor het geval je een keer vanuit een laag of hoog standpunt wilt fotograferen is er het scherm achterop dat je kunt uitklappen voor gemakkelijk werken in die situaties. De AF werkt in Live-view wel wat trager. Dat merk je natuurlijk ook bij het maken van video-opnames, daar kun je mooier zelf scherpstellen. Ook gebruikt de Nikon D850 bij verschillende keuzes waar het spiegelmechanisme wordt uitgeschakeld wel veel energie waardoor de accu het niet zo lang volhoudt als je zou willen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij diverse serie-opnames zoals focus-stacking en timelapse, waar de fotografie dan verder prettig geruisloos verloopt, maar je moet de accu dan wel in de gaten houden. Al met al lijkt de Nikon D850 me voor fotografen die het Nikon systeem gebruiken een heel mooie en professionele camera. Voor het maximaal benutten van de snelheid is de keuze voor een XQD opslagkaart wel aan te raden.

Specificaties: