NIDF met Logo
NIDF
Apparatuur

Huion HS611 tekentablet

Tekentablet

Al jaren gebruikte ik een Wacom tablet, hoewel het Apple Touchpad voor een aantal taken voor mij vaak nog handiger werkt. Maar de Wacom werd ouder, een Intuos 4, en hoewel er op de website van Wacom nog steeds software te vinden is, werkt die niet naar behoren. Wanneer je bij het installeren te horen krijgt dat er een herstart van je computer nodig is en dat de usb verbinding echt direct naar de computer moet en niet via een hub kan lopen dan weet ik al dat de software niet helemaal up-to-date is.

Na wat zoeken blijken er inmiddels wel alternatieven te zijn, ik kwam het merk Huion tegen en de tablets die zij leveren bleken wel heel prettig geprijsd. Ze worden in China gemaakt. Er zijn verschillende modellen, maar ik vond het uitzoeken op de website nogal verwarrend omdat de verschillen mij niet snel duidelijk werden. Ik heb de HS611 gekocht die een werkoppervlak heeft dat net wat kleiner is dan A4. De Nederlandse winkel levert ze binnen een dag. Bij het openmaken van de doos denk je even dat er een CD met software in zit, maar dat blijkt een boekje te zijn met een rond stuk papier met daarop de website van waar de software kan worden opgehaald. De installatie kan niet simpeler en ook bij verbinding via een oude USB hub werkt alles prima. Het Huion tablet heeft een USB-C aansluiting, maar de kabel verloopt naar een klassieke USB poort, met kleine adapters om dat uiteinde te wijzigen in USB-C, die zijn heel mooi van metaal gemaakt. Ook de algehele afwerking lijkt me van een mooi niveau.

Functies toewijzen

Dit Huion HS611 tablet heeft tien knoppen waaraan je een toets of toetscombinatie kunt toekennen, zowel algemeen dus functionerend in elk programma, als uitsluitend werkend binnen een bepaald programma. Het zijn twee rijen van vijf toetsen, waarvan de middelste een klein, net voelbaar, cirkeltje heeft, de twee ernaast een klein streepje. Als je gevoelige vingers hebt kun je ze wel op gevoel vinden. Voor de Finder is het ook mogelijk om er het opstarten van programma’s aan te koppelen, voor elk programma afzonderlijk zijn er toetscombinaties aan de knoppen toe te wijzen. Je kunt daardoor heel complexe toetscombinaties toewijzen aan bijvoorbeeld een eigen gemaakte handeling in Photoshop, omdat je op het tablet toch maar maar één knop hoeft aan te raken. Wel moet je al je instellingen uit je hoofd leren, de luxe van kleine schermpjes naast de knoppen zoals bij sommige Wacom tablets ontbreekt.

Daarnaast is er een streep die zorgt voor zoomen en knoppen voor het geluidsniveau van de computer. Wat ontbreekt zijn schuiven of knoppen om te scrollen, dus daarvoor laat ik mijn touchpad er maar naast liggen, ze werken prima samen. Links het touchpad met de linkerhand bijvoorbeeld om te scrollen, de pen in de rechterhand voor de aanpassingen in Photoshop of een ander programma. Alle instellingen worden vanuit een klein programma gemaakt, niet vanuit een systeem voorkeuren paneel. Het werkt allemaal volledig vanzelfsprekend. Het enige waar ik nog even over moet nadenken is de relatie tussen tablet en beeldscherm. Er zitten rechts en onder nauwelijks randen om het actieve gebied van het tablet. Dat werkt niet echt lekker, dus eerst maar eens kijken of het handiger is om het werkoppervlak van het tablet wat kleiner te maken zodat je niet actieve randen krijgt waar je dan handig je hand op kunt leggen. Waar ik nog steeds geen fijne oplossing voor heb is de plek van een toetsenbord als je ook een tablet wilt gebruiken.

Voor meer informatie kun je de Nederlandse website van Huion bezoeken.