NIDF met Logo
NIDF
Reproductie

Opnamedatum wijzigen

Bij het reproduceren van negatieven en dia’s krijgen de bestanden vanuit de camera automatisch de datum mee waarop je die reproductie hebt gemaakt. Wanneer je echter de datum belangrijk vindt waarop de oorspronkelijke foto gemaakt is en die datum echt onderdeel van het bestand wilt maken dan moet je die datum die is weggeschreven in de EXIF-informatie wijzigen. Dat kan niet in elk programma, het kan bijvoorbeeld niet gedaan worden in de bestandsinformatie van Photoshop. Het kan wel in Lightroom en Bridge, als je dat wilt ook voor hele reeksen foto’s tegelijk als ze op dezelfde dag gemaakt zijn.

Het wijzigen van de opnamedatum begint in Lightroom onder het menu ‘metagegevens’.

Lightroom gebruiken

De plaats in het menu van Lightroom waar je de optie vindt ligt voor de hand, ‘metagegevens’, en daaronder de keuze ‘Opnametijdstip bewerken...’. De toetscombinatie die er achter staat in het menu is er één die ik zelf heb toegevoegd, dat is handig wanneer je het vaak wilt doen.

De keuze die in dit geval handig is, ‘Aanpassen aan een opgegeven datum en tijd.’

In het venster dat dan op je scherm verschijnt kun je die datum op verschillende manieren aanpassen. Een optie is om alle data op te schuiven, bijvoorbeeld als de klok van je camera een uur of een dag verkeerd stond terwijl je fotografeerde. Maar voor de reproducties is alleen de keuze voor ‘Aanpassen aan een opgegeven datum en tijd’ zinvol. Daarbij sla ik de tijd altijd over, daar wordt maar nauwelijks naar gekeken. Maar als je een serie foto’s wilt sorteren in een gewenste volgorde kun je ze elk een net iets eerder of later tijdstip toewijzen, dat werk goed bij het sorteren ook al kijkt er nooit iemand naar.

Bridge gebruiken

De optie om de opnamedatum in Bridge te wijzigen vindt je onder het menu ‘Bewerken.’

Het aanpassen van de opnamedatum verloopt in Bridge vrijwel op dezelfde manier. Alleen vindt je de optie hier onder het menu ‘Bewerken.’. De keuze eronder heeft precies dezelfde naam als in Lightroom: ‘Opnametijdstip bewerken...’. Dat is ook de reden dat de computer er bij mij dezelfde toetscombinatie aan toegekend heeft.

De tekstkeuze is wat anders, maar de betekenis en mogelijkheden zijn hetzelfde als in Lightroom.

Bij het gebruik van Bridge heet de juiste mogelijkheid ‘Naar een specifieke datum en tijd wijzigen.’ Ook de overige mogelijkheden heten iets anders, of hebben duidelijkere aanduidingen, maar ze kunnen hetzelfde doen.

Nadat je de datum op deze manier hebt gewijzigd kun je vervolgens als je dat gewend bent, de bestandsnaam wijzigen waar de nieuwe, of liever de oude, oorspronkelijke datum dan onderdeel van gaat worden. En je foto’s worden nu keurig chronologisch gesorteerd op basis van de echte datum waarop de foto gemaakt werd, en niet de datum waarop je de reproductie hebt gemaakt.