NIDF met Logo
NIDF
Reproductie

Paul van Riel, mode archief.

De reproductie-opstelling bij het NIDF wordt door verschillende fotografen gebruikt om hun archief te digitaliseren. Eén van hen is Paul van Riel, fotograaf GKf. Het gaat daarbij om het Vintage Fashion modearchief uit de zeventiger en tachtiger jaren.

Het analoge archief is gelukkig wel voorzien van informatie. Het Project betreft het digitaliseren van 20.000 kleinbeeld Kodachrome en Ektachrome dia’s, het daaraan toevoegen van uitgebreide metadata (wie, wat, waar, wanneer etc.), waar nodig bewerken van de beelden – en dat dan binnen een paar maanden uit te voeren. En als er vervolg-budget is, voeg ik er nog in 2016/2017 zo’n 60.000 foto’s aan toe.

Modefotografie

Tussen 1974 en 1990 fotografeerde ik in opdracht van vrijwel elk Nederlands (en een enkel Belgisch en Duits) mode- en lifestyle blad, de Franse en Italiaanse voor- en najaarsmode, zoals die gepresenteerd werd op de catwalks van Parijs en Milaan. Dat resulteerde, niet alleen in een enorme hoeveelheid publicaties, maar ook in een analoog archief van bijna 80.000 Kodachrome en Ektachrome kleinbeelddia’s. Een heel kleine selectie daaruit is, na het scannen van die dia’s, in de database van mijn fotoagent Hollandse Hoogte geplaatst.

Verleden jaar was er echter de mogelijkheid om dit volledige modearchief, stapsgewijs, toegankelijk te maken op de site van European.fashion, een non-profit organisatie die Europees cultureel erfgoed digitaliseert en openbaar maakt.

Scannen was geen optie omdat het te langzaam is voor dit volume aan werk. De opstelling zoals die bij NIDF te huren is, blijkt voor mij echter perfect te werken. Na een goede voorbereiding (min of meer stofvrij maken van de dia’s, op volgorde zetten etc. in een handige verpakking) reproduceer ik tot wel 3.000 dia’s op één dag. In mijn eigen studio voeg ik dan via het softwareprogramma Photomechanic metadata toe en doe vervolgens in Lightroom groepsgewijs cropping en snelle kleurcorrecties. In die laatste bewerking gaat de meeste tijd zitten. De kleuren in de Kodachromes blijken nog redelijk ‘origineel’, maar na dertig, veertig jaar zie ik in veel Ektachromes toch wel kleurverschuivingen plaatsvinden.

Op dit moment zijn er bij Hollandse Hoogte waar dit gedigitaliseerde materiaal ook een plaats vindt al 10.000 beelden ge-upload (te vinden als speciale collectie onder de naam Vintage Fashion). Vanuit HH gaan de beelden, enigszins verkleind en inmiddels voorzien van het HH identificatienummer, naar de site van European.fashion (dat is namelijk geen direct verkoopkanaal). Vóór de zomer 2016 voeg ik nog 10.000 beelden toe. Het streven is om in de loop van 2017 de hele collectie gedigitaliseerd te hebben. De kwaliteit van de met een full-frame Canon camera met 100mm EF ƒ/2.8 Macro objectief gereproduceerde dia’s blijft mij verbazen. Een deel van het resultaat van meer dan 1.000 catwalk shows, honderden gepubliceerde en bewaarde pagina’s uit bladen als Avenue, Cosmopolitan, Margriet, Avantgarde, Libelle, Knip, Elsevier, Elle, Pour Vous Madame, Knack Weekend enz., zal waarschijnlijk ook gedigitaliseerd worden – maar daar hoef ik de deur niet voor uit.