NIDF met Logo
NIDF
Software

Nieuwe selectieopties!

screendump van de nieuwe selectiegereedschappen in Lightroom Classic
De nieuwe selectiegereedschappen zoals ze in Lightroom Classic zijn te vinden: onderwerp of lucht selecteren zijn nieuw, dan de drie opties die er al waren, en onderaan de bereiken, kleur, helderheid en diepte. Die laatste alleen als die informatie in je foto aanwezig is. Dat zal vooral bij foto's van een mobiele telefoon het geval zijn.

In zowel Lightroom Classic als in Adobe Camera RAW zijn de selectie mogelijkheden sinds 27 oktober 2021 zowel veranderd als uitgebreid. Heel handig is dat nu alle maskers zoals ze heten tegelijk te zien zijn, dat is niet meer afhankelijk van het gekozen selectiegereedschap.

screendump van de nieuwe maskers in Lightroom Classic
Elk nieuw masker krijgt een eigen plek, als een aanpassingslaag, je kunt ze namen geven, en binnen een masker kun je ook nog eens verschillende selectiesoorten combineren.

Maak je verschillende maskers dan komen ze ongeveer zoals aanpassingslagen in Photoshop in een lijstje te staan. Je kunt ze namen geven voor de duidelijkheid. En binnen één ‘laag’ kun je verschillende selectie soorten combineren zodat ze dezelfde aanpassingen krijgen toegewezen.

de combinatie van verschillende maskers in Lightroom Classic
Hier is de overlay in rood te zien van de combinatie van een lineair verloop en een stukje dat er met een penseel aan toe is gevoegd.

Gebleven zijn het penseel en de verlopen, lineair en circulair. Wel ziet de weergave van de verlopen er iets anders uit waarbij ook het verschil in weergave tussen Camera RAW en Lightroom is verdwenen, wat wel handig is voor fotografen die beide programma’s door elkaar gebruiken.

de nieuwe weergave van het verloop masker in Lightroom Classic
Het lineaire verloop krijgt extra aanduidingen. Buiten het verloop, aan de kant van de rode stip gebeurt niets. Aan de andere kant werkt de aanpassing voor 100%. Het extra stipje daar kun je gebruiken om het verloop te draaien, wat ook nog steeds kan met de middelste lijn, maar dan waar die buiten de foto steekt. Met het zwarte vierkant in het midden kan het verloop verplaatste worden, en uiteraard kan het ook langer of korter gemaakt worden met de bolletjes. Het blijft mijn favoriete gereedschap omdat je wanneer je het goed gebruikt niet kunt zien dat er iets is aangepast.

Heel mooi is ook dat de rode ‘overlay’ waarbij je goed kunt zien waar het masker zit weliswaar standaard zichtbaar is, maar wel direct onzichtbaar wordt wanneer je een aanpassing gaat maken of bijstellen zodat je dan ziet hoe de foto er door verandert. Nieuwe gereedschappen zijn de mogelijkheid om de lucht of je onderwerp te selecteren waarbij gebruik gemaakt wordt van kunstmatige intelligentie om dat voor elkaar te krijgen.

gereedschap om de lucht te selecteren.
Het nieuwe gereedschap om automatisch de lucht in de foto te selecteren.

Het werkt heel behoorlijk, maar de grens van bomen de lucht blijft een probleem, kleine stukjes lucht die je door de takken heen kunt zien worden vaak niet meegenomen.

Het automatisch selecteren van de lucht werkt niet goed bij takken in de voorgrond.
Het nieuwe gereedschap om automatisch de lucht in de foto te selecteren werkt heel goed, maar wanneer de grens wordt gevormd door takken en bladeren is de grens niet erg precies. Dat stelt grenzen aan de correcties die je kunt doen voor het op gaat vallen en een lelijk resultaat oplevert.

En dan zijn er nog de mogelijkheden om een helderheids- of kleurbereik te kiezen om alleen daar wijzigingen op los te laten. Je kiest een punt in de foto, en krijgt er vervolgens een schuif bij waarmee je het geselecteerde bereik kunt aanpassen. Door maskers te combineren is het mogelijk om vervolgens de selectie op basis van kleur of helderheid op slechts een deel van de foto te laten werken. En selecties kunnen worden omgekeerd, waarbij nieuwe maskers altijd van dezelfde standaard keuze uitgaan wat ook wel handiger werkt dan de oude situatie waar het in mijn ervaring altijd een kwestie van afwachten was.

Beperkingen

Selecties op basis van iets anders dan een verloop of een penseel met doezelaar hebben het voordeel van de nauwkeurige grenzen. Maar dergelijke scherpe randen maken het vaak wel moeilijk om vergaande aanpassingen te doen, je gaat veel te goed zien dat er is ingegrepen wat dan snel lelijk wordt. Maar nieuwe gereedschappen, nieuwe mogelijkheden, je moet ze leren gebruiken en zorgen dat je geen last hebt van de beperkingen.

Het automatisch selecteren van een onderwerp
Het nieuwe gereedschap om automatisch het onderwerp in de foto te selecteren werkt heel goed.
voorbeeldfoto voordat de aanpassing aan het onderwerp is genaan
De foto met onderwerp voor een aanpassing is gedaan.
voorbeeldfoto nadat de aanpassing aan het onderwerp is genaan.
De automatische selectie heeft bij deze foto haar werk goed gedaan, de paal is daarna donkerder gemaakt.

Het is alles bij elkaar best een complex systeem geworden, de vele opties die verstopt zitten onder kleine hulpmenus die met drie stippen worden aangeduid moet je leren vinden uitproberen. Uiteindelijk blijft er voor de meeste fotografen maar een deel van de aangeboden mogelijkheden over waar ze zinvol gebruik van gaan maken, maar dat is alleen maar goed.