NIDF met Logo
NIDF
Software

Waar staan de onderdelen van Lightroom?

schermafbeelding, de onderdelen vanb Lightroom bij elkaar.
De verschillende onderdelen van Lightroom bij elkaar.

Na de update naar Lightroom in oktober 2021 vroegen veel mensen zich af wat je nu nog moest bewaren en welke bestanden niet meer nodig waren. Je moet vanzelfsprekend de bestanden bewaren die Lightroom nodig heeft. Er is een map met dezelfde naam als je catalogus en die staat waar op de lokatie op je schijf die je zelf ooit eens gekozen hebt. In die map waar alle onderdelen bij elkaar staan is alles met ‘v11’ in de bestandsnaam wat bij de huidige versie, de nieuwste dus, van Lightroom hoort. Je kunt oudere bestanden wel laten staan, maar zinvol is dat niet. Bij bovenstaande afbeelding kun je zien dat de bewerkingsdatum van de map ‘Helper.lrdata’ eerder is dan de laatste keer dat Lightroom gedraaid heeft, en die map kan dus weg.

schermafbeelding, de onderdelen vanb Lightroom bij elkaar.
Hier de oude catalogus, dat is een wat groter bestand, maar ook met een oude datum.

Ook die oude catalogus kan dus weg, maar zorg er wel voor dat je eerst een goede back-up van je hele systeem hebt gemaakt, je weet immers nooit wanneer er iets fout zal gaan.

De back-ups

schermafbeelding, de lijst met back-ups van Lightroom
Hier het lijstje back-ups dat Lightroom gemaakt heeft, voor zover ze bewaard zijn.

Wanneer je ervoor gekozen hebt om Lightroom op gezette tijden een back-up te laten maken wordt er een kopie van je catalogus bewaard in de map ‘back-ups’. Deze bestanden zijn elk kleiner dan het catalogus bestand waar je mee werkt omdat ze met behulp van ZIP gecomprimeerd worden voor ze opgeslagen worden. Nuttig is dat er bij het maken van een back-up eerst een controle van het catalogus bestand wordt uitgevoerd. Onhandig is dat er nooit een back-up wordt weggegooid, waardoor er, afhankelijk van de frequentie waarmee je ze laat maken, een steeds langere lijst van bestanden ontstaat. Maar het is heel eenvoudig daar in op te ruimen. De bestandsnamen van de back-ups beginnen met de datum waarop ze gemaakt zijn, en het lijkt me niet heel zinnig er meer dan een stuk of drie te bewaren. De oudere bestanden kunnen gewoon weggegooid worden.
Uiteraard wordt de hele map met al deze bestanden bij een gewone back-up ook meegekopieerd. Het mooiste is natuurlijk wanneer dat elke dag vanzelf gedaan wordt, maar wanneer je het zelf met een bepaalde regelmaat doet is het handig om Lightroom zelf vaak back-ups te laten maken, dan heb je in elk geval iets als tenminste niet je hele schijf het aflegt. Na elke ‘echte’ back-up kun je dan deze map van Lightroom zelf flink opschonen.

schermafbeelding, de lijst met de bestanden die er zijn als Lightroom in gebruik is.
Hier het lijstje bestanden dat Lightroom gebruikt als je met Lightroom aan het werk bent.

Wanneer je werkt met Lightroom kun je zien dat er nog een paar bestanden bijkomen. Dat zijn tijdelijke bestanden waarin wijzigingen bewaard worden tot ze gewoon in de catalogus of de .xmp bestanden worden weggeschreven. Daar moet je nooit aankomen, het is ook meer leuk om te weten dat ze er zijn, dan dat je er ooit iets mee te maken zult hebben. Het grooste bestand in het lijstje is overigens het ‘previews.lrdata’ waar de voorvertoningen in bewaard worden. Tenzij je alleen maar slimme voorvertoningen aanmaakt, dan wordt vanzelfsprekend het ‘Smart Previews.lrdata’ bestand het grootst. De map met de naam die eindigt op ‘v11.lrcat-data’ bevat weer allemaal submappen waar je nooit aan moet komen!

De map met de naam ‘Lightroom instellingen’ daarentegen bevat een keurig overzicht met alle voorkeuzes die er standaard bij horen en degene die je zelf gemaakt hebt. Als je opruiming in die instellingen wilt houden is de snelste manier om ze, nadat je Lightroom gestopt hebt, uit de juiste submappen te verwijderen. Alle voorinstellingen zijn gewoon op basis van hun naam te vinden.