NIDF met Logo
NIDF
Software

Adobe super resolutie

Je bestand vergroten in Camera RAW

Sinds maart 2021 kun je ook in Camera RAW en Lightroom Classic je foto's groter maken met een bijzondere techniek, gebaseerd op wat dan kunstmatige intelligentie heet, een computer programma dat getraind is met een enorm aantal afbeeldingen. Adobe omschrijft het heel keurig als volgt: Super resolutie is het proces waarbij de kwaliteit van een foto verhoogd wordt door de schijnbare resolutie te verhogen. Dat resultaat wordt vooral bereikt door duidelijke lijnen en randen in de foto scherper te maken.
Dit is de link naar de officiële Adobe pagina met uitleg, ook over de technische achtergrond van de techniek.


Het zicht op Antwerpen Centraal Station
De foto van Antwerpen Cantraal die is gebruikt om de software uit te proberen.

Het starten van de berekening is erg eenvoudig, in Camera RAW open je met de rechtermuisknop, of met de controltoets ingedrukt, een speciaal menu in waar je de optie 'verbeter' aantreft. Ook onder het menu-item aan de rechterkant met de drie stippen tref je deze mogelijkheid aan. Je kunt dan de keuze maken om de detailweergave te verbeteren zonder het aantal pixels te vergroten. Dat is de optie zoals die nu ook in Lightroom te vinden is.

het keuzemenu in Camera RAW
Het menu waarin de optie Verbeteren te vinden is.

Maar er is ook de keuze om de foto groter te maken, twee maal groter lineair, met een vier keer zo groot bestand als resultaat.
De keuze tussen RAW-details en de mogelijkheid om de foto groter te maken
Hier de keuze om alleen de RAW-details te verbeteren, of dat te doen terwijl de foto ook vier keer zo groot wordt gemaakt.

Er wordt een kopie DNG bestand aangemaakt dat veel meer dan vier keer zo groot is als het uitgangsbestand. In het voorbeeld is het een opname met de M9, 18,4 MB uit de camera, dat wordt maar liefst 262 MB na verbetering. Het pixelaantal gaat van 5212 bij 3468 naar 10432 bij 6944. Die bestandsomvang is de prijs die je betaalt, want je krijgt deze vernieuwde optie uiteraard gratis bij je abonnement. Hoewel Photoshop meldt dat het wel vijf minuten ging duren was het bij deze foto in 30 seconden gebeurd.

Topaz Gigapixel AI

Deze mogelijkheid in Camera RAW is een directe concurrent voor Topaz Gigapixel. Dat programma biedt meer mogelijkheden, maar je moet het wel aanschaffen en het doet ook veel langer over de berekeningen. Bij deze foto ongeveer acht minuten maar liefst. Bij Topaz is mijn ervaring dat je beter eerst een JPEG versie van je bestand kunt maken en het is ook wel handig om eerst het moiré, als dat er is in je foto, in camera RAW weg te poetsen. De verschillen in het resultaat zijn subtiel, Topaz lijkt iets meer scherpte te leveren, maar dat wisselt ook wel een beetje met de plek in de foto waar je naar kijkt. Volgens mij is een echt voordeel van de Topaz software dat je de vergroting van je foto precies op maat kunt maken, je kunt aangeven hoeveel pixels de foto breed moet worden, dan hoef je er daarna geen formaatwijziging meer in aan te brengen. Zes maal lineair, 36 keer zo groot is mogelijk met het programma, maar dat lijkt me alleen zinvol voor echt kleine details of heel oude digitale foto's.
Meer over de Topaz software kun je hier lezen.

Voorbeelden

De foto die gebruikt is voor de voorbeelden is gemaakt met een Leica M9 met de 50 mm summicron, het is het uitzicht uit een hotelkamer op het centraal station van Antwerpen, met veel achterkanten van huizen ervoor. Alle details hieronder zijn 2000 pixels breed, als je het venster van je browser groot genoeg maakt passen de foto's zich aan.

Drie versies boven elkaar
Boven elkaar: de originele foto in Photoshop vergroot, de superresolutie van Camera RAW en tenslotte Topaz Gigapixel AI. Duidelijk is dat beide opties, Camera RAW en Topaz betere resultaten opleveren dan het vergroten in Photoshop. Ook laat de Topaz vergroting net iets meer details zien en als je naar de tegels kijkt zie je dat de foto veel schoner oogt.
Drie versies boven elkaar
Boven elkaar: de originele foto in Photoshop vergroot, de superresolutie van Camera RAW en tenslotte Topaz Gigapixel AI. Wat bij het vegroten ook interessant is, is om te kijken hoe de programma’s omgaan met de delen van de foto die net buiten de echte scherpte liggen. Kijk je naar de bakstenen rechts dan lijkt Topaz wat meer moeite hebben met de chaotische structuur. Maar de gebouwen nog iets verder weg, dus iets meer buiten de scherptediepte, worden tot het uiterste verscherpt, wat de foto er daar soms een beetje raar uit laat zien.