NIDF met Logo
NIDF
Software

Corel Aftershot

Adobe is duidelijk de overheersende partij waar het gaat om de software voor beeldbewerking. Makkelijk zal het niet zijn om daar een product naast in de markt te zetten. Corel is een bedrijf dat al heel lang alternatieven biedt, Paintshop Pro als tegenhanger van Photoshop, en Aftershot als tegenhanger van Lightroom. Versie 3 is de versie uit 2017 van Corel Aftershot.

Sneller, goedkoper

Dingen waarmee je kunt proberen klanten te winnen zijn voor de hand liggend, je kunt proberen je programma sneller te laten werken dan de concurrent, je kunt je programma voor een lagere prijs in de markt zetten. Dat is beide wel gelukt bij Aftershot, hoewel snelheidsvergelijkingen zich meestal beperken tot het tempo waarin je een groot aantal bestanden exporteert. Maar de response terwijl je werkt wekt bij Aftershot in elk geval ook de indruk dat alles prettig snel plaats vindt. Het programma is te koop, daarmee zet Corel zich af tegen het verhuur model van Adobe. Binnen het programma kun je vervolgens uitbreidingen kopen, zelfs voor de volledige mogelijkheid om je foto’s in zwartwit om te zetten moet je een plug-in bijkopen. Die plug-ins zijn niet zo duur, maar je moet er toch even op letten. Verder is het programma ook beschikbaar voor Linux gebruikers, naast de Windows en Mac OSX versies.

Naast toegang via de catalogus kun je ook direct je foto's op de vaste schijf benaderen en openen.

Anders, beter

Een probleem dat veel gebruikers met Lightroom hebben is dat je altijd je foto’s eerst moet importeren in de catalogus voor je er iets mee kunt doen. Daar biedt Aftershot3 wel een mooi alternatief, je kunt kiezen tussen net als bij Bridge gewoon je foto’s doorzoeken en bewerken vanuit de mappen, of je kunt die mappen toevoegen aan een catalogus. Daarbij is het ook nog mogelijk om binnen je bibliotheek verschillende catalogi aan te houden en door elkaar te gebruiken. Een andere toevoeging is het gebruik van lagen waarin je aanpassingen kunt doen, en er met behulp van maskers voor zorgen dat die aanpassing op slechts een deel van de foto wordt toegepast. Er is geen lineair verloop, maar je kunt daarentegen wel weer vormen tekenen. Om snel te werken zijn een paar automatische instellingen in het programma ingebouwd. Uiteraard kom je alle gebruikelijke mogelijkheden tegen in een iets andere indeling dan bij andere programma’s. De wijzigingen worden opgeslagen in .xmp hulpbestandjes die handig genoeg wel een andere naam krijgen dan de .xmp-bestanden die Adobe schrijft. De .xmp-bestanden van Corel krijgen een dubbele extensie doordat de volledige oorspronkelijke bestandsnaam wordt gebruikt, waar Adobe de oorspronkelijke extensie verwijdert.

De gereedschappen zijn georganiseerd in groepen die je onder elkaar vindt.

Bewerkingen

Het vergelijken van de beeldkwaliteit die de RAW-verwerking in verschillende programma’s oplevert is nogal complex. Elk programma kent heel veel mogelijkheden, en je moet ze beide heel goed kennen om instellingen te vinden die zoveel mogelijk op elkaar lijken om een vergelijkbaar resultaat te krijgen. Waar ik bij een vergelijking en wat zoeken in de instellingen meestal weinig verschil aantref tussen de verschillende RAW-converters blijft de kwaliteit van Aftershot voor mij iets achter, de detail weergave lijkt mij net wat minder vloeiend. Je kunt het programma downloaden en het 30 dagen uitproberen, het is geen probleem om het tegelijk met andere beeldbewerkingssoftware te gebruiken.