NIDF met Logo
NIDF
Software

Aanpassen van de Curve voorkeuzes

Curve keuze instellingen

Bij het aanpassen van je foto’s in Adobe Lightroom, en overigens ook in Camera RAW, vormt de curve een mooi gereedschap waarmee je je foto net weer op een andere manier kan aanpassen dan met de standaardaanpassingen. Er zijn ook duidelijk overlappingen in de vorm van aanpassingen die je even gemakkelijk in beide gereedschappen kunt uitvoeren. Zoals op wel meer plekken in Lightroom is het aantal vaste voorkeursinstellingen beperkt, er worden er drie meegegeven bij installatie van het programma. Je kunt natuurlijk extra instellingen aanmaken als voorkeursinstelling, maar die staan dan weer in de linker kolom van de interface.

Hier is het lijstje uitgebreid, vergelijk het maar met wat je zelf hebt.

Uitbreiden van het lijstje

Maar het is wel mogelijk het ingebouwde lijstje uit te breiden als het je handig lijkt om een bepaalde curve aanpassing vaker te kunnen gebruiken bij het bewerken van je foto’s. De eenvoudigste mogelijkheid is er één die je alleen te zien krijgt wanneer je een handmatige aanpassing aan de curve in Lightroom gedaan hebt. Dan staat er opeens de keuze om die curve op te slaan in het lijstje.

Camera RAW

Wanneer je liever de curve in Camera RAW aanpast omdat je daar de mogelijkheid krijgt in- en uitvoer punt in getallen in te voeren, kan dat ook. Een daar bewaarde curve verschijnt ook in het lijstje van Lightroom. De stappen zijn simpel, het is vooral handig om wel al te weten welke aanpassing in de curve je wilt bewaren. Het heeft natuurlijk geen zin om zo maar wat curves te bewaren voor later gebruik, het moeten wel curven zijn die zinnige en vooral ook vaker bruikbare veranderingen aan je foto’s doen. Eerst open je een foto in Camera RAW. Daar doe je een aanpassing aan de curve, of je ziet en gebruikt de aanpassing die je eerder in Lightroom gedaan hebt.

Uit het menu dat je rechtsboven in het curve venster kunt openen kies je dan voor het opslaan van de instellingen.

Je kiest vervolgens om alleen de puntcurve op te slaan.

Een duidelijke naam voor een bepaalde aanpassing is handig. Je gebruikt voor het bewaren gewoon de map die automatisch door het programma wordt gekozen.
Het is handig om te weten welke map het is, want het zelf uit die map weghalen van het .xmp-bestand is de enige optie de aanpassing weer uit het lijstje te verwijderen.
Na een herstart van Lightroom vind je die zelf bewaarde curve-aanpassing in het keuzelijstje, zoals je dat in de eerste afbeelding kon zien.

Naast zinnige aanpassingen in de contrastcurve kun je ook zinloze, maar wel leuke aanpassingen van je RAW-bestanden uitvoeren met een heftige curve. Dit is het resultaat bij een foto die net zulke rijen mais bevat als de eerdere foto’s op deze pagina.