Wanneer je foto’s maakt en je ziet direct na de opname het resultaat op het scherm van je camera wijst dat er op dat de camera de opname, altijd RAW-data, heel snel kan omzetten in een JPEG-bestand, want dat is nu eenmaal nodig om naar de foto te kunnen kijken. Die snelheid wordt vrijwel altijd bereikt doordat in de camera een speciale processor aanwezig is die zorgt voor de snelheid. Fujifilm heeft bedacht dat je die processor in de camera in kan zetten als co-processor bij het verwerken van de RAF-bestanden in je computer.
Om die optie uit te testen kreeg ik de beschikking over een Fujifilm XT-2, net niet meer het jongste model, maar daarmee nog niet verouderd.
Zie het persbericht over de XH-1 voor meer informatie over de nieuwste versie waar vooral de in de camera aangebrachte beeldstabilisatie een toegevoegd element is.
De camera maakt gebruik van een APS formaat sensor met 24 miljoen pixels waarbij de ‘X’ in de naam wijst op het aangepaste kleurfilter patroon dat afwijkt van het standaard Bayer patroon. Het voornaamste en ook zeker bereikte doel daarvan is het minder vaak opduiken van moiré in de foto’s. Een nadeel was dat alle programma makers hun RAW-verwerkingsroutines moesten aanpassen om met deze RAW-bestanden uit de voeten te kunnen, maar dat is inmiddels wel gebeurd. Het is een systeem camera zoals dat tegenwoordig heet, geen spiegel, wel een elektronische zoeker en verwisselbare objectieven. Verder voorzien van allerlei gemakken zoals gezichtsherkenning voor het scherpstellen. En de camera is ruim voorzien van knoppen om de belangrijkste instellingen, ISO, belichtingscorrectie en sluitertijd in te stellen, het diafragma wordt gekozen via een vrij draaibare ring op het objectief, zonder aanduiding van de gekozen waarde op het objectief. Daarnaast toch nog uitgebreide menu’s voor alle andere instellingen met wel een sneltoegang tot de belangrijkste. De optie om verzamelingen instellingen te bewaren geldt slechts voor de smaakkeuzes, het is niet mogelijk de complete set instellingen van de camera in een paar variaties te bewaren. Dat is overigens logisch omdat belangrijke instellingen met behulp van echte knoppen ingesteld worden, maar wel jammer.
FUJIFILM X RAW STUDIO.app zoals het programma heet is bedoeld om gebruik te maken van de snelheid die de speciale processor in de camera levert bij het omzetten van de Fuji RAW-bestanden in JPEG of TIFF versies. De software kan alleen werken als de camera via een snelle USB verbinding aan de computer verbonden is en ook alleen de RAW-bestanden van het betreffende camera model kunnen worden verwerkt. De TIFF optie is er alleen bij de Fuji middenformaat camera. Ook moet de accu voldoende lading bevatten, de USB levert een te lage spanning om die op te laden. De volgorde van aanzetten en aankoppelen komt geloof ik nogal precies, maar als het werkt gaat het verwerken van de opnames inderdaad snel, zelfs in vergelijking met een snelle computer. De beperking zit in het feit dat je alleen die dingen kunt wijzigen die in de camera als instellingen die invloed hebben op het RAW-bestand aanwezig zijn. Verder is het de bedoeling dat je de opnames eerst vanaf de camera naar de computer overbrengt. De map met foto’s wijs je dan aan in de software waarna er snel voorvertoningen gemaakt worden.
Aanpassingen
Wat je er wel als optie bij krijgt, in de camera doe je dat vooraf, is de mogelijkheid om de belichting aan te passen. Daaronder dan het rijtje dat de Fuji gebruikers kennen uit het camera menu: de filmsimulatie, korreleffecten en natuurlijk de witbalans. Op zich vind ik de mogelijkheid om de witbalans achteraf te wijzigen eigenlijk al voldoende reden om in RAW op te nemen, de extra mogelijkheden zijn dan mooi meegenomen. Wat ontbreekt is de mogelijkheid om lokale aanpassingen, doordrukken en tegenhouden, te doen. Maar dat is de beperking die hoort bij het achteraf gebruiken van de mogelijkheden die de camera je biedt. En nadat je alle wijzigingen hebt doorgevoerd, je kunt ook sets bewaren en de instellingen van de ene naar de andere opname doorzetten kun je dan kopieën als JPEG-bestanden bewaren, een snel verlopend proces. Het bewaren van de bestanden vanuit Adobe Camera RAW duurt wat langer, maar dat programma biedt ook eindeloos veel meer mogelijkheden.
Beperkt
Ondanks de beperkte mogelijkheden kan ik me best voorstellen dat het heel handig is om deze mogelijkheid tot je beschikking te hebben. De snelheid is er één voordeel van maar voor de Fuji liefhebbers vast ook het feit dat de resultaten die je krijgt op basis van de RAW-bestanden precies hetzelfde zijn als de JPEG-bestanden die rechtstreeks uit de camera komen, maar waarbij je nog enkele opties hebt om de foto’s aan te passen als er bij de opname iets niet helemaal goed gegaan is. En voor fotografen die JPEG als hun standaard formaat voor opname gebruiken levert de software een mogelijkheid om het effect van alle instellingen op het eindresultaat te bekijken op basis van slechts één enkele opname. En misschien is het dan meteen een optie om toch maar in RAW te gaan fotograferen, dat is namelijk echt veel handiger.