NIDF met Logo
NIDF
NIDF-Norm
Reproductie
Verschijnselen
Apparatuur

Software voor fotografen

Software

Als fotograaf heb je naast je apparatuur ook een computer en de daarop draaiende programma’s, software in het Engels, nodig. Het gaat dan om een paar taken wara je een aantal verschillende programma’s voor kunt gebruiken, of je zoekt een programma waarmee je alle dingen met je foto’s kunt doen die je nodig vindt.
Het gaat daarbij om:

Daarnaast zijn er nog verschillende ‘klusjes’ zoals het vesturen van digitale bestanden en het maken van een back-up waarvoor je waarschijnlijk ook speciale software gebruikt.

Informatie toevoegen

Vooral fotografen die snel moeten werken gebruiken een apart programma voor het kopiëren van hun foto’s vanaf de geheugenkaart naar de computer, het selecteren van hun foto’s, en het toevoegen van de gewenste IPTC-informatie.

Maar al deze taken kunnen ook uitgevoerd worden met Adobe Bridge, Adobe Lightroom en nog wel de nodige andere programma’s.
Voor Lightroom bestaat er een plug-in die automatisch, op basis van beeldherkenning, trefwoorden toevoegt aan je foto’s.

RAW opnames bewerken

Er is een ruime keuze aan programma’s om van de opnames die je gemaakt hebt met je digitale camera een digitale foto is een standaard bestandsformaat als TIFF of JPEG te maken. Er is de software van Adobe, de Camera RAW-plugin voor Photoshop of Lightroom die beide precies dezelfde mogelijkheden bieden, er is CaptureOne van PhaseOne, er zijn de programma’s van de camerafabrikanten zelf en er zijn nog heel veel andere programma’s. Het vergelijken van al die programma’s wat betreft de kwaliteit van het resultaat is niet eenvoudig door het enorm grote aantal instellingen dat je tot je beschikking hebt.

Meer informatie en uitleg over het werken met Capture One vindt je via de website van Paul Steunebrink.

Software, hulpjes

En je moet je foto’s laten zien en verkopen. Een aansluiting bij een foto agentschap is dan een optie, je kunt ook kijken wat je zelf kunt organiseren met een website en social media. Een systeem voor opslag en verkoop wordt geboden door het bedrijf Photoshelter.

Software, mogelijkheden

De mogelijkheden om je foto’s met behulp van software aan te passen zijn vrijwel onuitputtelijk. De mogelijkheden kunnen gebruikt worden om je foto gewoon te corrigeren, maar steeds vaker zie je aanpassingen die nogal ver gaan waarhet bijvoorbeeld het verhogen van de kleurverzadiging of het contrast betreft. Hier wat voorbeelden van mogelijkheden die je niet zo vaak gebruikt ziet worden.