Coma is een afbeeldingsfout die je vooral nog aantreft bij lichtsterke objectieven en die je door een kleinere diafragma opening te kiezen vrijwel uit je foto’s kunt verwijderen. Het is mede een gevolg van de variaties in buiging van de verschillende kleuren van het licht, dat je bij Coma vooral terug ziet in de streepvorming boven en onder lichtpunten. Dat is een beeldelement dat je ’s avonds vaak op straat tegenkomt in de vorm van straatlantaarns, en dat is ook de situatie waarin de grote diafragma openingen juist goed van pas komen. De openingsfoto is een detail uit een objectief dat er duidelijk last van heeft. Maak je er overdag foto’s mee dan zie je het niet in deze vorm terug, wel in een lagere scherpte en contrast.
Bij nieuwere ontwerpen van eenzelfde objectief zie je dat de ontwerpers inmiddels wel weten hoe ze het optreden van Coma moeten voorkomen. Hier onder twee ongeveer gelijke gedeeltes uit een hoek van een foto, de eerste is gemaakt met de oude versie, de tweede, waar het coma zo goed als verdwenen is, met de Canon EF 35 mm ƒ/1,4 MkII. Naast deze verandering zie je ook een enorme toename van de algemene scherpte.
Toch is niet bij elk modern objectief het verschijnsel helemaal verdwenen. De foto hieronder, ook weer een gedeelte uit de hele opname, laat zien dat de glimmers van de zon op het water als kleine puur witte driehoekjes worden afgebeeld, terwijl de opname bij ƒ/4 is gemaakt. Meestal zal het optreden van coma als een ongewenst verschijnsel worden ervaren, hoewel ik die lampen aan de hoeken van een opname ook wel iets vind hebben.