NIDF met Logo
NIDF
Verschijnselen

Lightpainting

De Olympus OM-D E5 MarkII is ongeveer zo klein als een camera kan zijn wil je er tenminste nog mee kunnen werken. De camera hoort tot de micro43 reeks. Een systeem gedeeld door Olympus en Panasonic. De objectieven van beide merken zijn dan ook uitwisselbaar. Als je het echt wilt of nodig hebt is het mogelijk de ISO-waarde nog verder te verhogen tot 25000, maar zeker die allerhoogste instelling is alleen geschikt voor noodgevallen. Het AF-systeem, alleen gebaseerd op contrast herkenning, werkt lekker snel. De beeldstabilisatie is erg uitgebreid. Doordat het systeem in de body is aangebracht werkt het bij elk objectief en kan bovendien niet alleen bewegingen op de beeldas corrigeren, maar ook het draaien van de camera rond die as. Dat laatste kan nooit met een systeem in een objectief. Het systeem is ook heel effectief bij het opnemen van video uit de hand. De opnames worden opgeslagen op SD-kaarten. Al met al is het een prettige camera om mee te werken, tenzij je de camera te klein vindt, iets dat zeker voor kan komen. Daarnaast heeft Olympus nog twee heel bijzondere extra mogelijkheden in de OM-D E5 Mark II ingebouwd.

Tijdopnames/ Light-painting

Een unieke optie voor de Olympus OM-D E5 mark II is de ingebouwde mogelijkheid voor Lightpainting. Normaal moet je lightpaining uitvoeren in een geheel doinkere ruimte om voldoende tijd te krijgen om te werken. Je voegt met een lamp steeds licht toe op de plekken waar je dat wilt.

Het eerste dat hanbdig is bij het werken met de Olympus OM-D E5 Mark II als het om Lightpainting gaat is dat het niet echt donker hoeft te zijn, gewoon niet al te veel licht. Je stelt de belichting vervolgens zo in dat de foto net ietsje donker uitvalt. Dat levert dan de sluitertijd. Maar de ingebouwde techniek maakt het mogelijk vervolgens bijna eindeloos door te gaan met de opname. De eerste belichting dient als referentie, en alleen wat er aan licht bijkomt wordt aan het eindresultaat toegevoegd. Je kunt terwijl je bezig bent de voorgang, het langzaam opbouwen van het eindresultaat, op het scherm of een gekoppelde tablet volgen. Je kunt de techniek ook buiten gebruiken om tijdopnames te maken. het bijzondere is dan dat je eigenlijk twee belichtingstijden combineert, namelijk de korte tijd voor de losse belichtingen, en de totale tijd gedurende welke je die opnames maakt. Het eindresultaat wordt als RAW-bestand opgeslagen.

Tijdopnames

Je kunt de techniek ook anders gebruiken, namelijk om ‘s avonds opnames te maken waarbij de lampen vaan voorbijrijdend verkeer als strepen worden afgebeeld. Bij deze Olympus heb je dan wel de mogelijkheid om heel lang door te gaan met opnemen, omdat de vaste omgevingsverlichting geen probleem vormt.

Het verschil met een gewone tijdopname is dat de helderheid van de omgeving gelijk blijft, hoe lang je de serie ook opneemt. Wanneer je heel goed kijkt zie je de minimale onderbrekingen in de lichtstrepen, dat is dan de beperking van deze mooie optie.